Tuesday, July 31, 2012

First Move

I think I feel adik baby's first move today at 15weeks. Just few minutes ago while I was reading some articles given by my supervisor.

It just the same move I've feel for Ilyaas. To be exact, it's bubbly feeling in your tummy. Only that, I feel it earlier for this pregnancy. Last time, it was around 17weeks and I was doubtful because I have no experience yet.

For this time, I can confirm it's my baby's bubbly movement =)




Monday, July 30, 2012

Nak request ni lah =)

**Entry ni khas untuk encik suami**

Sebab tengah dok belek gambar lama kitaorg, terjumpa gambar ni. 

pastu terus terliur..

Kalau nak di ikutkan, ni puasa kita yang ke 4 bersama-sama

Tahun Pertama 2009- Kat Singapore...Kita baru je couple..
Tahun Kedua 2010- Kat KL... baru jek kawin, and saya tgh first trimester untuk Ilyaas
Tahun Ketiga 2011- Kat KL... saya tgh breastfeed Ilyaas
Tahun Keempat 2012- Kat Tronoh...kita dua2 sambung study, and saya baru je habis first trimester untuk  adik baby

So, sekarang tgh mengidam..

Jadi, nak request ngan abang...

supaya masak ni untuk berbuka...



Boleh?





Please










Please











Please





Jangan la cakap dah lupa cara nak masak spaghetti goreng speciality abang tu ...


Ni step-step dia...




1.tumis

2.campur campak

3.gaul gaul

4. siap.ready ngn ayam KFC lagi...oh nak jugak

ni apartment kat singapore. heaven betol.
i dapat serumah.
husband yg tak jadi husband lagi masa tu dapat serumah lagi.
tp berbuka puasa sama-sama la, sbb kitaorg je Malay yang ada dlm group training ni..







So, abang, boleh kan masak ni untuk iftar hari ni???






Ilyaas pun sure suka......:D

Thursday, July 26, 2012

Murtabak Meggi



Aritu balik puasa kat terengganu, saya try buat murtabak meggi untuk berbuka ngn family in law. 

alkisahnya, husband ada request nak murtabak meggi on first day puasa, tp since mil dah masak mcm2 makanan best, so takut bazir je buat murtabak meggi. 

jadi, hari kedua, since kakak ipar and adik ipar pun berbuka sekali, i pun masak la murtabak meggi..

hehehehe

kembang hidung tau sebab sekejap je murtabak meggi ni lesap dari pinggan..
seb baik sempat simpan sikit untuk my husband, fil and biras..klu tak, tak merasa kot dorang..
since dorang gi berbuka and tahlil kat rumah arwah ayah cik

resepi dia simple je.. boleh la korg nak cuba buat untuk berbuka petang ni..ke sahur nnt ke...

Bahan-bahan
1 bungkus meggi
I sudu serbuk rempah daging/ayam 
sebiji ubi kentang (size kecil), klu besar amik half je la
seketul daging burger Ramly (ayam/daging)
- klu ada minced meat lagi senang-
Daun sup/bawang
bawang merah 2/3 ulas
Telur 2-3 biji
cili hijau 
planta 

Cara-cara
1. Panaskan meggi  and toskan. 
Jangan biar meggi terlalu lembut.

2. Rebus ubi kentang sekejap, and then lenyek2kan or potong dadu

3. Potong bawang merah halus2, daun sup/bawang kecik2

4. hancurkan daging burger Ramly

5. Panaskan kuali dgn planta...and then tumis bawang, cili and campurkan daging burger + ubi kentang
Campur sikit rempah daging + sikit air
Gaul rata sampai daging masak

6. Dah siap masak bahan no 5, campurkan dgn meggi yang dah ditoskan tu.

7. Asingkan kepada 2 hidangan, sbb kalau masak sekaligus, nnt susah nak pusingkan murtabak tu..berat sgt.

8. Pukul telur dan masukkan dalam mangkuk yang dah dicampur semua bahan + meggi. campur perencah meggi..Saya guna separuh paket je.Gaul kejap.

9. Atas flat frying pan, tuangkan campuran semua bahan, and biar goreng garing..
Then, pusingkan sebelah lagi..

Siap...

Kitaorg makan ngn sos cili je, nak letak mayonnaise pon ok kot..

sapa nak pedas lagi, letak la lada hitam sikit..





Wednesday, July 25, 2012

WW: Honorary Guest


Ramadhan 2012: Cabaran hari ke 5

Salam,

Hari ni dah hari ke 5 kita puasa.
Alhamdulillah saya masih berpuasa sehingga saat ini. Harapanya untuk another 24/25 days, akan terus dpt berpuasa.

Syukur ke hadrat Allah, tahun 2010 saya mengandungkan Ilyaas..Lebih kurang dlm minggu ke 8-12 berada dalam bulan Ramadhan dan saya berjaya berpuasa penuh. Dengan syarat, waktu rehat mesti tidur untuk gain balik energy supaya dpt bertahan hingga ke petang. Dan masih dapat masak ala kadar untuk iftar pertama bersama suami masa tahun tu.
Tahun 2011, saya masih menyusukan Ilyaas so miss flow tak menjengah, dan diberi kekuatan sekali lagi untuk berpuasa penuh juga.
Tahun 2012, saya pregnant 14 minggu pada hari ke 5 berpuasa, masih bertahan dalam keadaan berpuasa.

Pagi tadi, lepas sahur perut rasa sgt memulas. Sapu tiger balm. Lega sikit. Lepas solat subuh, sakit balik.
Tidur kejap dgn Ilyaas.
Bangun, mandi siap2 nak ke uni, perut masih sakit, sampai sekarang.
Cuma dah makin reda.
Rasanya adik baby banyak angin ni. kentut bg perut umi full of wind kot..heheh

Takde idea nak masak apa hari ni.Ikan ada byk kat dlm freezer tu since dh bawak balik dr Tganu aritu.
Ayam ada sikit lagi..Sotong pun ada. Tapi idea takde. Kena visit blog resepi la jap lagi.
Malas nak beli lauk kat bazaar sbb biasanya kami suami isteri end up buat toilet marathon kalau beli lauk kat bazaar.
Setakat air tebu, kuih muih and murtabak takpe lagi.
Eh, air tebu tu husband je minum, sbb saya tak berani lagi nak minum walaupun dah lepas 1st trimester, sbb placenta sy low lying skrg ni,better amik precaution..
Slalu rasa senak2 kat ari-ari, mmg kena berhati2 sikit skrg ni..tambah Ilyaas suka sondol2 nak baring atas perut..mcam tau je ada adik dlm perut umi..

Okayla, nak sambung buat kerja..

Selamat berposa...:)

Baju raya dah siap ke?




Tuesday, July 24, 2012

Perjalanan dr KT ke Tronoh melalui K.Berang-Gua Musang-CH

Semalam kami bertolak balik dari Kuala Terengganu ke Tronoh, melalui jalan Kuala Berang-Gua Musang-Cameron Highland-Simpang Pulai.

Ni merupakan first time kitaorg travel ikut jalan ni, tu pun setelah mempertimbangkan pro and cons nya since my husband byk bertanya orang yang dah pernah lalu jalan tu and also baca forum and blog yang ada menulis pasal perjalanan melalui jalan2 ni.

At first, kitaorg agak sangsi nak try jalan ni..Dah lama tahu kewujudan jalan ni, tp asyik bertangguh je bila tiba time nak balik ke perak dari terengganu memandangkan most of opinions and experience yang didengari adalah agak kurang baik. So, nak tak nak, we all selalu terpaksa ikut jalan ke kuantan -kl- perak yang mengambil masa yg sgt lama dan jarak yg melebihi 600km..but the good thing is, all the way highway except bukit besi-jabor je jalan lama.

Harini, sy nak review n share pengalaman kitaorg lalu jalan ni.. Untuk kebaikan org2 yg tertanya2 sama ada jln ni selamat ke tak etc..tp sorry yer, takde gambar sbb xsempat langsung nak snap..

Kuala Terengganu-Kuala Berang
Mengikut jalan yg 2 lanes , jalan raya baru, besar dan luas. kiri kanan jalan ada kedai, stesen minyak, sekolah etc. Akan melalui Ajil sebelum sampai ke Pekan Kuala Berang. Tempoh perjalanan lebih kurang 30-40minit bergantung pada traffic. Estimated distance around 25-35km.

Kuala Berang-Felda Aring 
100km, melalui jalan dr Kuala Berang ke Felda Aring. Perjalanan ni mudah, dan tenang,akan melalui kawasan tepi Tasik Kenyir. Sejuk dan berkabus walaupun dah pukul 9-10pg. Pemandangan cantik dan hijau mata memandang. Ada santuari gajah kalau nak berhenti tengok gajah. Di sesetengah kawasan, ada jalan mendap/runtuh, so perlu berhati-hati. Signboard sentiasa membantu. Tak banyak kereta yang lalu.kadang-kadang ada lori, or 4WD or kereta sebijik dua.

Felda Aring-Gua Musang
Total distance 70km. Melalui Felda Aring 1-10.
Dari Arah Timur, akan bertemu felda aring 10 dulu, then last baru felda aring 1. Jalan rezab felda, so mmg dah expect jalan sedikit tough.
Bila nak masuk felda aring 10, akan ada pondok polis bantuan. So, bila nampak ada polis bantuan, hati rasa lebih lega nak lalu jalan ni. Felda aring 10-7, jalan ok...one lane, macam jalan kampung.tp ok je.
Felda Aring 6, jalan mcm rally Dhaka sikit, lubang-lubang, lopak sana sini..kena bawa slow-slow je.
Felda 5-1 jalan ok je..sekali sekala ada lubang. Tak banyak kereta, cuaca sejuk and berkabus padahal almost 11am dah.
nak keluar felda aring 1, pon ada pondok polis bantuan..

Gua Musang-Cameron Highland
Total distance 142km.
Jalan sgt ok. Lepas keluar felda aring, ada station minyak shell, toilet pon bersih. boleh berhenti rehat kat sini. or klu bukan bulan puasa, maybe leh lunch dulu kat pekan gua musang.
Perjalanan ke CH, of course lah mendaki bukit. Jalan agak pusing-pusing, tp 2-3 lane mostly. Jalan elok, takde lubang, tak banyak kereta.
Kat CH, boleh berenti beli sayur mayur and teh and strawberry dulu.

Cameron Highland-Simpang Pulai
Total distance=70km
Jalan ok. 2 lane. menuruni bukit. pusing-pusing.
kepala pun pening mcm nak muntah sbb perut kosong coz travel bulan ramdhan.

Simpang Pulai-Tronoh
Ikut jalan biasalah. dlm 15-20minit dah sampai rumah.


  • Perjalanan melalui jalan ni jimat 2-3 jam dari perjalanan melalui kuantan-kl. 
  • cuma kurang selesa sbb kurang perhentian dan jalan bukan highway. 
  • ni lah experience kitaorg lalu jalan ni.totalnya puas hati je...boleh cuba lagi next time bila nak balik raya. 
  • jalan ni dah ada dlm google map, so mmg dah di notified lah.


Tips:

  • Bersedia untuk kereta kotor 
  • Sepanjang Kuala Berang-Gua Musang, susah nak ke toilet. so tahan kencing la sampai ke gua musang. 
  • kalau lapar, bawa bekal siap2 dalam kereta, sbb dr kuala berang ke gua musang, takde tempat makan menarik nak stop. kalau bulan posa, sabar je la tahan lapar. 
  • klu ada anak kecik, isi air paip byk2 dlm botol mineral..kot2 dia terberak, senang nak basuh sepanjang k.berang-gua musang
  • klu ada 4wD lagi best nak lalu jalan ni





Sunday, July 22, 2012

Ramdahan 2012:Berbuka dalam talam

Assalamualaikum, Salam Ramadhan.

Kami bertiga menyambut Ramadhan di kampung wakaf nyiur kembar, bukit payung, terengganu.
kebetulan ada kecemasan dalam keluarga, jadi kami pulang ke terengganu, langsung sambung cuti untuk sambut ramadhan di sini. 

Dah menjadi kebiasaan keluarga di sini, kami akan berbuka dgn makan di dalam talam. 
walaupun ahli keluarga yg pulang tak ramai sgt, tp tradisi ni tetap diteruskan. 

I am more than happy to join makan dalam talam. one of my favourite part berpuasa di sini. 

Untungnya, Ilyaas Hafiy pun join sekali makan dalam talam dgn tok dad, umi azie, umi dan ayahnya.


menikmati nasi special halaman dhuha hasil air tangan ibu mertua ku yang vogue 

like grandfather, like grandson

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan 2012:Salam Ramadhan Al-Mubarak



Assalamualaikum
Kesempatan ni kami di cherish every cherry nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al mubarak untuk semua...
Bulan Ramadhan bulan Pengampunan Dosa,sama-samalah kita mengejar kebaikkan dan keberkatanNYA
Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, July 18, 2012

Nasi Kandar Kg. Melayu, Penang


Entry kali ni, nak speaking bahasa ibunda, bahasa anak mami walaupun cek bukan pure anak mami pun, darah campuran aje.. Dua minggu lepas, rasa teringin gila-gila nak makan nasi kandar original penang. terus gesa  pujuk husband tercinta ajak balik penang. kebetulan mmg cuti mid-sem break untuk undergrad, maka kami yg post grad pun join sekali. 2-3 hari sebelum balik dah talipon habaq kat mak ngan ayah yg cek teringin nak makan nasik kandar kg.melayu.. so pagi jumaat lepas siap2 semua kami pun pi sana. 

Location dia kat kawasan perumahan seratus di ayer hitam, pulau pinang. 
tak jauh dari lokasi bukit bendera, dan sunshine farlim. 

sampai-sampai ja, terus beratur panjang.. kat sini, selain nasi kandar, ada gak roti canai dah seangkatannya. kami of course la makan nasi kandar walaupun ini adalah waktu sarapan pagi.. hahaha, kata dah mengidam..mestilah dilunaskan rasa idaman itu..



ni pemandangan time beratur tu.. dok pikiaq nak amik lauk apa la.. ni first time bawa husband mai sini, so dok rekemen kat dia la mana yg best.. lauk2 tu kalau habis, depa tambah lagi..jadi tak yah risau la..

kedai ni dia bukak sampai pukui 11pg ja.. tp petang depa bukak kat sunshine farlim.. so sapa2 kempunan tak dan nak makan time pagi, boleh la pi beli kat sini.. 

dulu pernah try bungkus bawa balik ke kl nak makan ngn husband, masa tu cek balik kl naik flight sbb husband balik dulu.. tp rasa dia xsehebat makan di kedai, tgh panas2..


cek makan gulai daging, terlur rebus dengan sayur kobis.. 
wajib kuah campur!


ni husband cek, orang terengganu celup penang.. 
dia punya kuah campur lagi power..siap banjir melimpah ruah.
ayam gulai dengan telur dadar


hero kami tak makan nasi kandar 
sebab dia dok mengantuk lagi
dia makan apom manis paling lazat dalam dunia dengan tok dia.



Ni kedai juai apom manis dengan apom lemak.. 
tiap2 kali kami mai kampung melayu, tak sah kalau tak beli
pastu order bungkuih bawak balik pi kat tok kami kat bayan lepas..
depa semua pun suka apom ni..


ni rupa apom manis kegemaran ramai...

sebenarnya, depan kedai nasi kandar ni, ada gak macam pasar hari..jual nasik lemak, mee goreng, kuih muih semua. so sapa tak lalu nak makan nasik kandar, leh la beli brekpas lain kat pasar ni..

satu lagi paling best, kalau mai hari selain jumaat, ada popia pak sutan. juai kat beskal roda tiga. popia dia mmg paling sedap ....sedap sbb kuah dia special.. kuah sayur, tak pakai sos mcm kita dok beli kat pasar malam.. 

makin lama dok tenung gambaq nasi kandar ni, makin terliur.. dah dah la kot..
nak posa dah..

kay, selamat malam...

jom mimpi nasi kandar...




Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, July 17, 2012

3rd month of cloth diapering

Dah masuk 3 bulan kot rasanya Ilyaas on CD. sekarang koleksi CD Ilyaas dah masuk 13 keping. Hehehe.
Most of them brand QQBaby. Ada satu brand Sunny Baby and another one Apple Baby. Range harga yang I beli semuanya boleh dikategorikan harga paling murah di pasaran CD. 

Honestly, my first aim why I started cloth diapering is because nak jimat. Nanti bila adik baby dah lahir, I will have two infants yang need to wear diapers. So, akan pokai lah masa tu nak kena beli newborn diapers plus XL size diapers.. 

Well, mula-mula memang rasa susah pakai CD. sebab kena basuh and they have some ground rules too. 
But, after 1-2 weeks committed, we both husband and wife rasa ok je, plus bila tgk kuantiti pampers tak bergerak sgt, rasa obvious penjimatan di situ. 

But at that time, we only have 5 pcs CD je. Actually I started with two pieces je, brand QQ Baby jugak. Bought from a friend yg dah lama intro CD to her sons. Dia la byk bagi tunjuk ajar and also provide me with simple CD Manual. After that, I was introduced by her to facebook group yang banyak jual unused CD or even Excellent Used Condition (EUC) or Good Used Condition (GUC) CD. From there, I bought another 3 CDs. One is GUC, another two are unused CD sbb owner terbeli same design sama. 

Then, bila rasa 5 CDs je tak cukup sbb sekali pakai kena terus basuh, and still kena gilir-gilir dgn disposable diaper, so, I pon gigih cari penjual online yang jual CD dgn lebih murah.. I found one, and harga dia paling murah la,per pc RM16.50 for QQBaby Plain PUL CD. Terus booked and then bila dah cukup tabung utk CD, terus bayar..beli another 8 CDs. Rasanya cukuplah dulu kot, untuk Ilyaas sekarang ni 13 CDs. Sebab kat rumah babysitter still gilir-gilir pakai disposable diaper, since babysitter belum betul2 pandai nak uruskan CD. 

Aritu ada ajarkan, tp end up, dia tak button betul2, so Ilyaas pakai and nampak bulky gila.. slow-slow la, sebab sekarang pakai kat rumah pun dah rasa jimat dah. 



Some of my collection. lagi 5 tgh basuh. 



Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, July 15, 2012

Sotong Bakar Sambal

Lunch hari ni, saya merajinkan diri cuba resepi baru. Sotong Bakar Sambal. Ahhh, takdelah bakar mana. Cam biasa, bakar/panggang atas frying pan je pun..

Tanya husband nak sotong singgang ke, sotong sambal.. of course dia nak sambal.. 
So isteri pun gigih la cuba resepi baru..


Ni rupa sebelum di panggang

Bahan-bahan:
Sotong (ikut suka la nak berapa banyak)- saya potong siap-siap. kalau nak letak sekor2 pn okay je
Tomato - potong 4
Bawang besar - potong 4
Garlic 2 ulas - di ketuk
Serai - di ketuk
Halia dlm 2cm
Cili padi dalam 8 biji - potong dua
Cili merah 2 biji - potong besar2
Daun Sup/Daun bawang 
Daun Limau
Klu ikut resepi asal, pakai daun ketumbar, tp saya takde, so belasah je la apa yang ada
Aluminium Foil

Untuk Sambal:
Saya pakai cili boh
Bawang besar -potong halus untuk tumis
Bawang putih - di ketuk
Pes Tomyam



Ready untuk dipanggang

Cara-caranya:
1: Sambal
Tumis bawang dalam kuali
then masukkan cili boh sesedap rasa
masukkan air sikit
biar mendidih,masukkan pes tomyam 
kacau sampai sebati. klu rasa nak tambh garam, silalah, 
pes tomyam sy dah masin, so tak tambah dah garam

2. Persedian untuk panggang
campurkan semua bahan-bahan termasuk sambal dalm aluminium foil
kemudian balut aluminium foil dgn kemas
panggang atas non stick frying pan selama 20 minit. 
balik-balikkan bahagian aluminium foil tu supaya sotong masa sepenunhya




Final result

Memuaskan hati:)
Habis licin di kerjakan kami suami isteri
sorry Ilyaas makan sup ayam je, sotong belum lagi..

hehehe

cooking and preparation time: 30 minutes

Dory Fillet with Mushroom Sauce & Potato Salad

 Lately ni asyik rasa nak makan ikan je.. Actually teringin nak makan fish with herbs mcm kat Manhattan Fish Market. But, bila google location MFM kat Perak ni, nan ado.. Sedih ok..Tapi tak pela, nak buat camne kan, dulu dok KL lain la, nak apa semua sekangkang kera je. Sekarang, belajar untuk lebih bersabar serta berjimat. Actually dulu masa zaman anak dara, pernah gak cuba buat grilled fish with herbs. Resepi dia ada kat sini. Tapi tu dulu, zaman tu duduk kat perth, senang nak dpt herbs yg fresh.. skrg susah sikit, so godek2 dapur ada bahan nak buat fillet fish dgn mushroom sauce. perkena plak dgn potato salad. sedap jugak and mengenyangkan..burrrppp



closed up ikan dory fillet dgn sauce mushroom buatan tangan sendiri

Bahan-bahan:
2 fillet ikan dory (Harga RM9 kat Tesco)
Lea & Perins Sos
Black pepper Powder
Serbuk Oregano 
Sos BBQ
Sos Tiram
Tepung Jagung
Mushroom button
Air
bawang putih
butter

Cara-cara:
Bersihkan lah dulu fillet tu.. ikut cara yg ditunjuk kat plastik packaging camne nak thaw ikan tu.
Pastu, tabur semua bahan kecuali mushroom and air kat atas ikan tu and lumurkan on both sides.
Peram selama beberapa minit..berjam-jam pn xpe, lagi sedap
Then panggang atas non stick frying pan. klu ada oven, lagi awesome la hasilnya. 

untuk mushroom sauce pulak, cincai je saya reka resepi sendiri.
mushroom tu saya tak potong dadu, saja nak bagi macam flakes 
dalam mangkuk, campur air, sos BBQ and sedikit sos tiram
bawang putih dipotong halus2..
then tumis bersama butter dlm kuali..
bila dah naik bau, masukkan mushroom and goreng sampai layu
then masukkan bahan yg dah dicampur dlm mangkuk td
Gaul sampai mendidih
Campurkan tepung jagung sikit sikit nak bagi sos tu pekat..



Hidangkan dgn potato salad

Ni senang je nak buat..

Mula-mula rebus potato (dipotong dadu) tu bersama carrot (dipotong panjang)
then rebus broccoli (masuk last sekali sbb broccoli cpt lembut)
Dah siap, toskan kejap and biar sejuk
Dalam satu mangkuk besar, gaulkan potato, carrot, broccoli and tomato bersama mayonis and sos thousand island
simpan dlm peti sejuk sampai waktu nak serve. 
sedap dimakan sejuk2..


Dinner kitaorg minggu lepas..

Selamat mencuba

cooking time: 45minit-1jam

Friday, July 13, 2012

3m check up at KK Tronoh

Hari Rabu, 11 Julai aritu, saya gi check up untuk 3 bulan kat Klinik Kesihatan Tronoh. My first time lah ke sini, sebab Ilyaas and I mmg check up kat Klinik Desa dkt ngn rumah ni jer.

Takde idea pun nak check apa. Just tau, kena amik darah. Masa first pregnancy, amik darah untuk check tahap Anemia. Tapi, untuk second pregnancy ni, kena amik lebih banyak darah, untuk check Anemia dan juga HIV dan any penyakit kelamin.  Prosedur KKM ni.

Lepas register and dapat number, tiba-tiba nampak nurse pakat-pakat berkumpul. Rupanya dorang bagi free talk. Husband and I pun join lah. Talk pasal Anemia. For me, I rasa talk tu berkesan walaupun hanya menggunakan manila kad sebagai medium presentasi. Lepas talk semua audience dapat air kotak and mini cake. Rasa quite impressive sebab my first experience dulu check up semua kat private, so kalau nak dgr talk ni semua harus berbayar lah. Tp kat KK ianya free :)

Masa tgh talk

Then, I pegi amik darah. 5 ml, pengsan mak. Pastu hantar ke lab dan tunggu turn nak berjumpa doctor. Tunggu dalam 15-20 minit, sampai turn berjumpa doctor. 

Masuk je bilik doctor, dia terus suruh baring nak scan! Excited la I. terus tanya can I call my husband as well? hahahaha, doctor tak layan.. understood, it's public clinic, so lain la sikit..dulu kt KPJ, nurse siap panggil husband masuk sekali everytime kita check up. It's ok. Gembira and sgt bersyukur bila scan kali ni, dah nampak baby ada kat dalam. last time was still an embryo. Skrg dah fetus. Dah nmpk jantung berdenyut. MashaAllah. Perasaan melihat adik baby dalam perut ni sgt lain dari masa melihat Ilyaas dulu. Betul lah org cakap, setiap anak tu berbeza. 

Then, doctor check miss B, leher, kaki and pernafasan. Semua ok alhamdulillah. Kemudian, bg consultation on where should I go untuk deliver. I hanya boleh bersalin kat General Hopsital, iaitu Ipoh, or Penang.. hospital daerah tak leh terima case I. 

And doctor courage for normal delivery. tapi dia gitau risiko 0.05% untuk luka czer terbukak balik. but she said, from her experience, tak pernah jumpa lagi case macam tu.. And I ask kalau I pilih nak czer jugak, what's the rate for comlplication. Jawapannya, lebih tinggi dari rate 0.05% luka nak terbukak balik tu. First, fibroid muka terjadi lepas 2nd operation sbb abdomen I dah dibukak sebanyak 2 kali. Chance untk infection lebih tinggi. Dah masa operation kedua lebih lama untuk operation pertama. Ooooohhh, I will try my best untuk normal delivery kali ni. InsyaAllah...kalau diizinkan Allah..

Overall, berpuas hati dgn service di sini. Total masa yang I spend kat sini cuma 1 jam 10 minit je. Klu kat KPJ, 1 jam 10 minit, tunggu turn nak jumpa doc je..Maybe sbb I pilih doc yg fames sgt kot dulu. Hahahah, ok dah dah la compare KPJ and KK...

Sekian... 


Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, July 9, 2012

Kelebihan Ber-Diaper Clutch

Assalamualaikum semua,

Hari ni saya nak cerita pasal kelebihan menggunakan diaper clutch.
Diaper clutch atau lebih senang cerita, tempat salin baby dalam satu beg kecil bersaiz clutch sahaja!
Dalam bahasa orang putihnya, Baby Changing Station in a Clutch!

Berikut ialah beberapa kelebihan menggunakan diaper clutch:-

1. Menggantikan beg bayi yang besar, berat dan bulky ketika kita keluar outing.

2. Ringan, kecil serta sgt portable/mudah diuruskan menggunakan sebelah tangan sahaja.

3. Dijahit secara one-to-one basis dengan penuh kasih sayang. Handmade ok.

4. Terdiri daripada pilihan fabrik 100% cotton yang cantik.

5. Boleh digantung pada stroller atau car seat bayi. Kerana mempunyai penggantung berpelekat velcro.
Tadaaaa,  ringan je, sangkut kat stroller. No more stroller terbalik bila angkat baby
coz gantung beg baby yg berat kat belakang stroller.


6. Mempunyai 2 poket yang mampu memuatkan 2-3 pampers, baby wipes, 1 baby bottom bum, 1 baby nappy rash, 1 baby powder and 1 set of baby suits/rompler. Semuanya item mestilah yang bersaiz travelling pack ye.
The size and inside look

Picture courtesy of my happy client
7. Ada elastic band untuk elakkan barang dari terkeluar. Dan kelihatan sgt kemas selepas di ikat.

Picture courtesy of my happy client


8. Lengkap dgn toy ring. Boleh jugak digunakan untuk sangkut baby pacifier.

9. Soft padding PUL changing mat yang memudahkan ibu/ayah nak salin pampers baby. And kalis air juga!

10. Bergaya dan cantik!

Jadi, kami di MyHafiy Blogshop ada banyak design yang sgt cantik untuk semua ibu di luar sana. Saya yakin sewaktu berhari raya nanti, diaper clutch ni akan jadi penyelamat untuk semua parents yang membelinya. Sebab, tak perlulah lagi kita usung bag baby yang berat dan besar-besar tu untuk berjalan menziarahi sanak-saudara.

Cukup dengan pengguna Diaper Clutch (brand SnuggBaby) ni sebagai peneman ada dan bayi berhari raya. Ringkas, Mudah dan Bergaya lagi tau!!!!

Harganya pun murah je, cuma RM50....

Untuk sesiapa yang berminat, jenguklah blogshop kami atau facebook page kami...




Terima Kasih=) Sebar-sebarkan lah pada rakan-rakan dan saudara mara anda...


Takziah utk keluarga Allahyarham Afifi

I had so many things to update since I did quite a number of activities over the weekend. Balik Penang, makan nasi kandar, shopping baju raya Ilyaas and visited both of my grandparents.

But, last two days, Saturday midnight, I read a news-feed in FB. A junior of mine updated her status saying Takziah to one of our UTP junior. I was shocked reading the news and quickly let my husband know about it.

Well, personally I don't know arwah...Maybe we have meet in the campus, but I did not notice. But cerita permergian arwah agak tragis, jadi menggamit saya untuk menulis satu entry takziah buat keluarga beliau memandangkan kami sama-sama warga UTP, menuntut ilmu di bawah bumbung yang sama.

He was on his way back to UTP from Mid-Semester break together with 3 other friends. His friends drove from Johor and then pick him up from KL after he celebrated his mother's birthday that night and continue their journey to UTP. Unfortunately, dorg terbabas masa nak elak lopak air and langgar besi penghadang jalan.. He died at the location while his other friends are injured..

Untuk cerita lanjut, boleh baca di link ini..

Mari kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Afifi Emara.


Thursday, July 5, 2012

Ilyaas Hafiy Milestone @ 15 months


Ilyaas Hafiy : Pemberani Yang Mulia
DOB: 25 March 2011, Ampang Puteri Hospital

Alhamdulillah, dah 15 bulan 1 minggu lebih dia hari ni. Sangat masam, especially bila bangun tidur. Mulut bau susu,leher bau peluh. Ketiak bau peluh. Kalau kena kejut pagi-pagi secara paksa, sure mengamuk. Tapi kalau dia bangun pukul 6.30 pg, maknanya in 30minutes, dia akan bagi hadiah 'kek' kat ayah dia. Umi surrender, skrg ayah handle Ilyaas kat toilet most of the time. Umi sakit pinggang nak bongkok-bongkok cuci poo-poo awak. 


Update Ilyaas pada usia 15 bulan...
Masa kat Ganu with my TKC friend


  • Berjalan sgt laju, separa berlari. Kalau bukak sliding door kejap je, sure dia dah ada depan pagar rumah. Takpun, main pili air kat luar rumah. 
  • Mulut pot-pet pot-pet.. Suka sebut uuuummmmiiii bila menghadapi sesuatu kesukaran.Contohnya, tak dpt amik mainan kat tempat tinggi. Tak pun sebut aaaaayyyyaaahhhhh kalau ayah nak keluar rumah, terkedek-kedek lari nak kejar Ayah dia..
  • Antara words lain... Nakkk nii, Bobob=Boboiboy la, daaaaaa (ntah apa maksud), ammmmmm (amin pas baca doa makan ke, doa lepas azan ke)..
  • Faveret skrg tgk BoboiBoy. Pakai baju BoboiBoy. Pakai cap makan BoboiBoy. 
  • Suka berjoget kalau dgr lagu kat tv..antara lagu faveret selain lagu boboiboy, lagu KLMU, KK Metropolitan, 1 Malaysia...Patriotik kan ?
  • Makan semua jenis benda. Roti canai, spaghetti sup, spaghetti meatball, carbonara semua laju. Nasi lemak, nasi goreng, nasi kuah kari ngn telur pun laju. Sup ayam tak yah cakap la.
  • Dah stop breastfeeding. Tapi ada masa dia curi minum saki baki susu yang ada kat miss B. Layankan aje. rindu agaknya. Boleh baca kat entry ni camne saya stopkan Ilyaas dari susu badan. A difficult experience!
  • Minum Dumex Dugro dengan jayanya. Kalau hari panas, dia bangun malam 2-3 kali. Kalau hujan, or tidur kat tempat aircond, tak bangun langsung! Bahagia. I have my beauty sleep la mcm tu.
  • Selasa pakai Cloth Diaper! Dia suka sgt pakai. So, boleh umi tambah stock. Nanti share ngn adik ye.
  • Merisaukan sbb selalu terjatuh dan lebam kat dahi. Tiap hari ada je kecederaan dia ni. Terkapit jari kat pintu la, terhantuk kat dinding la, jatuh depan rumah ke, tarik wayar smpi cerek jatuh. Macam-macam . Worried ok worried! Nak child proof mcm mana lagi tak tau la.. 
  • Feveret bulan ni, tenung toys dlm magazine Pa&Ma umi, bagi hint dia nak toys tu. Aduh, padahal tu toys utk baby je nak oooii. Sure nak toys adik nnt ni..Last-last, page tu terkoyak dah pagi tadi..Comel !
  • Suka main shapes toys. Dah pandai masukkan shape bulat, segi empat and segitiga dlm holes yang betul.
malu-malu plak dia.
tu tshirt faveret dia.
dgn topi yg dia suka pakai tercampak kat tepi tu.

  • Time solat Maghrib, sure dia nak join sekali. Terbongkok-bongkok cuba nak sujud. Baca quran sekali.. Dia amik buku tulis, buat-buat baca quran. Alhamdulillah. 
  • Very amaze with azan kat TV1 since kecik lagi. even until now.
  • Anak soleh , InsyaAllah.
  • Masuk kereta, suka tukar radio ke CD sendiri. N tak reti dok diam dalam kereta. So kena ikat dlm carseat sorang2 kt belakang. Ni cara sy nak bagi Ilyaas disiplin dlm car seat.
  • Suka makan keropok lekor ok! Keropok keping pun suka gak! Mmg org Ganu lah! Terbaik
  • Gigi dah 9. Dan bakal tumbuh lagi. 4 atas, 4 bawah, 1 geraham atas.
  • Kalau terjaga tgh malam, and tak leh tidur...mula lah memanjat badan umi. nak baring atas umi. Berat nak ooooiii...last-last baring atas ayah..lebih empuk dan selesa. Tertidur cmtulah dia.. Manja!
  • Satu lagi, dia dah pandai socialize. dan kenal ahli keluarga. tak takut dah kat grandparents, pakcik makcik dia. 



Comel, manja, nakal, taat, dan menghiburkan hati! Itulah Ilyaas Hafiy kami. Semoga jadi anak soleh ye sayang.




Kisah RPD

Dalam entry smlm kan, saya sgt emotional before RPD sy. Hampeh sungguh.
Seb baik dah lepas.
Lega.

Klu nak baca cerita panjang kisah RPD, boleh la baca kat entry ni yer.

Terima Kasih.

Petang ni nak balik penang.esok nak pi makan nasi kandaq.

Jangan jelez!

Bye.

Eh Eh, sat sat... Jenguk dulu MyHafiy Blogshop ye :) Tima Kacih !


Wednesday, July 4, 2012

Emotionally unstable few hours before RPD

Well, my RPD or in its long name Research Proposal Defence will start in few hours.
But weirdly, I am being very emotional and nothing related to my RPD.
First, to make sure I am concentrating on the presentation and get some motivation, I tried to listen to You Raise Me Up song in Youtube, but end up, I was crying!
Rasa mcm orang gilo tibe2 tgh reading my presentation and suddenly cry.
I was imagining my dad, who always raise me up when I am down, also my mum, and also my husband.

And be a bit more emotional sebab pagi tadi got little argument with husband on topic nescafe o is not a coffee o. You get me or not? of course la nescafe o bukan kopi o. kan? nescafe is a brand.kopi is another product dr kopi cap hang tuah ke, cap kapal layar ke..to my understanding la..
Lepas nyatakan my opinion, now I feel bad about it.
Salah I tak pegi tukar nescafe o husband ke nescafe susu..
so dia terpaksa minum something yang dia xsuka.
salah i jugak sbb x prepare breakfast kat rumah , and end up makan kat luar.

ahhhhh,
tak leh camni..emosi tak stabil
pastu pagi ni je dah 4 kali ulang alik gi toilet.
baby tibe2 dok push pundi kencing umi ye?

ok, bye.
kena cari mood focus nak RPD.

Salam aleykum...


Monday, July 2, 2012

Ayam Panggang Oregano & Nasi Planta berCendawan



Sebelum study malam ni, nak kena share kisah resepi menjadi. Kalau tidak, tak tenang nak belajar ni. Bukan apa, excited ni sebab kembang kempis hidung terasa bangga dpt buat ayam panggang tanpa pakai oven... 
Ni menu kami sekeluarga malam ni
Ayam Panggang Oregano
Nasi Planta dgn Mushroom
Coleslaw
Sup Potato and Vegies (tp dlm pic ni takde kuah sup, amik isi sup je)
Sup tu khas untuk Ilyaas makan sorang :P

Resepi ni sgt senang and confirm jadi. Rujukan asal dari buku 23 Resepi Pilihan by Chef Hanieliza (Menu Buku Resepi PTS)



Ayam Panggang Oregano

Bahan-Bahan
2 keping paha ayam (size besar) - dibersihkan
1 ulas bawang putih (saya guna dua ulas) - dicincang halus
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan serbuk oregano
1 sudu makan minyak zaitun (saya ganti ngn minyak jagung sbb takde olive oil)
2 sudu makan sos barbeku 
1 sudu makan sos Worcestershire brand Lea&Perrins
1 biji lemon (saya guna half limau kasturi sbb takde lemon)

Cara Membuat
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali lemon/limau kasturi
2. Perahkan lemon/limau kasturi dan gaul rata. Perap selama beberapa jam
3. Bakar ayam gunakan pemanggang di atas dapur
4. Hidangkan dgn sos lada hitam dan sos cili

* saya perap semalaman dalam peti ais frozen supaya senang pas balik uni,terus defrost dan masak *
Ni before masuk peti ais sejuk beku.

dalam proses memanggang ---errrr panggang ke camni..
nasib la labu, i xde oven lagi, so guna non-stick frying pan jadilah..
Kalau ada oven senang la, xyah pusing2 ayam tu selalu..
apa saya buat ialah, every few minutes, tukar position ayam, so that masak dua-dua side and x hangit either side.




Untuk Nasi Planta berCendawan pulak, saya pakai resepi sendiri je...boleh la share kat sini..hehehe

Nasi Planta Bercendawan



Bahan-bahan
2 pot beras-dibasuh dan ditoskan
1 ulas bawang besar-dipotong besar
1 ulas bawang kecik -di penyekkan
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
Garam secukup rasa
Planta satu senduk nasi
2 butir white button mushroom-dipatung dadu/kecil

Cara Memasak
1.Masak Nasi macam biasa dlm rice cooker
2.While Nasi tengah masak, panaskan kuali kat atas dapur
3. Tumis semua bahan-bahan bersama planta
4. Gaulkan cendawan bersama bahan-bahan dalam kuali
5. Masukkan garam secukup rasa
6. Dah cair semua (tak perlu garing), tuang ke dalam rice cooker yang tgh memasak nasi tu
Time tumis bahan-bahan di atas sebelum di campur dgn nasi yang tgh dimasak dlm rice cooker
Kacau nasi dgn campuran ni supaya rasa planta sekata pada keseluruhan nasi

Okaylah, nak kena concentrate study. Esok ada rehearsal RPD. Rabu RPD. 
RPD-Research Proposal Defence. 
Doakan saya dpt buat yang terbaik and tak gugup sgt masa present nnt ya! Thanks =)

Btw, tempoh memasak semua ni termasuk sup + coleslaw ialah 45minutes to 1 hour je. 






Kelahiran Normal Selepas Pembedahan Caesarean?


Artikel ni sy dpt dr positive parenting. Sekarang sy mmg sediakan diri dgn ilmu VBAC ni. Apa tu VBAC? It's Varginal Birth After Ceaseran. Seperti some of you might now, I gave birth through Emergency Ceaser to Ilyaas last year. And I hope I can do normal birth for my second child, InsyaAllah will join our family next year in January. 

So, artikel ni sedikit sebanyak bagi moral support for me utk VBAC. Mudah-mudahan, kita hanya merancang kan, Allah yang tentukan..

Jom baca artikel ni =)

Berminat dengan Baby Changing Station in a CLUTCH? Boleh tengok kat MyHafiy Blogshop



Ketahui peluang anda menjalani kelahiran normal selepas satu pembedahan caesarean serta risiko dan kebaikannya.
Oleh Profesor Madya Dr Tan Ay Eeng, Pakar Obstetrik dan Ginekologi.

Sebelum ini, wanita yang pernah menjalani pembedahan caesarean perlu menjalani pembedahan yang sama untuk semua kelahiran yang seterusnya. Namun demikan, pada hari ini, wanita sudah boleh merancang untuk melalui kelahiran semula jadi. Ini dikenali sebagai kelahiran normal selepas caesarean (VBAC).
Mencuba kelahiran normal selepas satu pembedahan caesarean adalah lebih selamat dan kurang berisiko berbanding pembedahan caesarean yang rutin. Kebanyakan doktor akan mengesyorkan kelahiran normal daripada pembedahan caesarean. Pastikan anda sentiasa mendapatkan nasihat doktor sebelum membuat sebarang keputusan.
“Bolehkah saya menjalani VBAC?”
1) Lazimnya, masih selamat bagi anda untuk menjalani VBAC jika pernah menjalani satu pembedahan caesarean sebelum ini.
2) Lazimnya, VBAC tidak akan disyorkan jika anda pernah menjalani dua atau lebih pembedahan caesarean.
Risiko yang Terbabit Dalam VBAC
Wanita hamil dengan parut daripada pembedahan caesarean akan berisiko kecil untuk mendapati parut pada uterusnya terbuka semasa mengalami sakit kelahiran. Komplikasi yang dikenali sebagai pecah rahim ini boleh membahayakan nyawa. Namun demikian, peluang untuk berlakunya pecah rahim dengan VBAC tunggal (kajian tidak menunjukkan keputusan untuk kehamilan berganda) adalah hanya sebanyak 1 hingga 2 peratus sahaja.
Kebaikan VBAC
  • • Lebih selamat. VBAC akan mengurangkan kemungkinan anda mendapat jangkitan dan kehilangan darah yang serius atau mengalami komplikasi berkaitan pembedahan.
  • • Dapat menjalin ikatan dengan bayi yang baru lahir dengan lebih awal. Anda boleh terus memegang bayi anda selepas menjalani VBAC yang berjaya. Ini adalah lebih cepat berbanding setelah menjalani satu pembedahan caesarean. Anda juga boleh mula menyusu bayi dengan susu ibu sejurus selepas kelahirannya.
  • • Pemulihan yang cepat. Jangka masa untuk anda tinggal di hospital adalah lebih singkat selepas satu VBAC berbanding selepas pembedahan caesarean. Dalam pada masa yang sama juga, anda akan mendapat semula tenaga dan stamina anda dengan lebih cepat.
  • • Kurang mahal. Satu VBAC yang berjaya adalah lebih murah berbanding pembedahan caesarean yang terancang.